The Duke of Burgundy

Spread the love

Geen man komt er aan te pas in deze erotische sadomasochistische film van de Engelse regisseur Peter Strickland. De titel, The Duke of Burgundy, is misleidend en verwijst uitsluitend naar een vlinder die vooral in Zuid-Engeland voorkomt.

Voor het overige wordt de film bevolkt door vrouwen. In het bijzonder het koppel Cynthia en Evelyn dat een sm-relatie er op nahoudt. Cynthia (een rol van Sidse Babett Knudsen, bekend van de politieke dramaserie Borgen) is een vlinderexpert die haar student (Chiara D’Anna) domineert met vernederende spelletjes, zoals plasseks en het opsluiten in een dekenkist.

Strickland toont deze handelingen heel decent. Zijn focus ligt vooral op de emotionele spanningen die tussen beide vrouwen groeien. Vooral als Cynthia, de oudere van de twee, met lichamelijk ongemak wordt geconfronteerd. The Duke of Burgundy is veel subtieler en veel interessanter dan een vergelijkbare heterofilm als Fifty Shades of Grey. Strickland laat met zijn verwijzingen naar diverse collega’s (van de pulpfilmer Jesús Franco tot Ingmar Bergman) vooral de cinefiele liefhebber aan zijn trekken komen.

AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.